ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

To «Δες και Βρες» είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι ερωτήσεων που τεστάρει την γνώση, αλλά και την προσοχή τόσο των παιχτών, όσο και των τηλεθεατών μπροστά στην μικρή οθόνη

Η ιδιαιτερότητα αυτού του παιχνιδιού είναι ότι οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα στις ερωτήσεις που υποβάλλονται από την παρουσιαστή του παιχνιδιού.
Σε κάθε επεισόδιο 4 διαγωνιζόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε 11 ερωτήσεις και οι δύο καλύτεροι παίκτες, αυτοί δηλαδή που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους πόντους, προκρίνονται στην φάση της χρυσής ερώτησης.

Στην περίπτωση ισοβαθμίας του 1ου και του 2ου παίκτη με τον 3ο , προκρίνονται και οι τρεις παίχτες. Αντιστοίχως, σε περίπτωση ισοβαθμίας του 2ου με τον 3ο και τον 4ο παίκτη, προκρίνονται στην χρυσή ερώτηση και οι τέσσερις παίχτες (ήτοι ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος).  Οι δύο δηλαδή παίχτες με την υψηλότερη βαθμολογία, ή και περισσότεροι (σε περίπτωση ισοβαθμίας), προκρίνονται στη χρυσή ερώτηση.

Στην περίπτωση που ένας παίκτης έχει από την 11η ερώτηση αποκτήσει αριθμό πόντων ικανό να μην δύναται να ξεπεραστεί, ακόμη και αν ένας άλλος παίκτης απαντήσει μόνος αυτός σωστά στην ερώτηση, τότε ο παίκτης αυτός, που έχει συγκεντρώσει τον αριθμό πόντων που δε δύναται να ξεπεραστεί, ανακηρύσσεται νικητής και παίζει κατευθείαν στην τελική ερώτηση, παρακάμπτοντάς την χρυσή ερώτηση.

Ο νικητής της χρυσής 12ης ερώτησης θα παίξει στον μεγάλο τελικό. Αν ο finalist απαντήσει σωστά στην 13η και τελευταία ερώτηση, τότε κερδίζει το χρηματικό έπαθλο του επεισοδίου και το δικαίωμα να παίξει και στο επόμενο επεισόδιο, την επόμενη μέρα.

Ο finalist έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ένα και μόνο πάσο. Μπορεί δηλαδή αφού ακούσει την τελική ερώτηση, να επιλέξει να μην απαντήσει, κερδίζοντας έτσι μόνο το 10% του χρηματικού επάθλου του επεισοδίου και να διεκδικήσει την νίκη και πάλι στο επόμενο επεισόδιο.

Αν ο finalist απαντήσει λάθος, τότε χάνει το χρηματικό έπαθλο του επεισοδίου και ολοκληρώνει την συμμετοχή του στο παιχνίδι χωρίς κανένα έπαθλο.

Τα χρήματα που δεν κερδίζει ο finalist κάθε επεισοδίου μεταφέρονται στο επόμενο επεισόδιο και προστίθενται στο ημερήσιο χρηματικό έπαθλο κάθε επεισοδίου.

Πριν από κάθε ερώτηση, προβάλλεται ένα βίντεο 10 έως 20 δευτερολέπτων που εισάγει τους παίχτες και τους τηλεθεατές στην κατηγορία της ερώτησης που θα ακολουθήσει, ώστε να τους προετοιμάσει και να φρεσκάρει τη μνήμη τους. Πριν την διατύπωση της κάθε ερώτησης, ο παρουσιαστής δίνει μερικές πληροφορίες για το θέμα της ερώτησης.

Ταυτόχρονα προβάλλεται και ένα βίντεο 40 έως 60 δευτερολέπτων, που ενισχύει τις πληροφορίες που δίνονται από  τον παρουσιαστή και βοηθά τους διαγωνιζόμενους να βρουν την σωστή απάντηση.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες ερωτήσεων, η χρυσή ερώτηση και η ερώτηση του μεγάλου τελικού.

 • Η πρώτη κατηγορία ερωτήσεων βασίζεται στις γενικές γνώσεις των παιχτών.
 • Στη δεύτερη κατηγορία ερωτήσεων, η απάντηση εμπεριέχεται ξεκάθαρα στην ερώτηση.
 • Στην τρίτη κατηγορία ερωτήσεων η απάντηση εμπεριέχεται στην ερώτηση, αλλά απαιτεί επιπρόσθετα από τους διαγωνιζόμενους κάποιους υπολογισμούς ή συνδυαστικές απαντήσεις.
 • Η χρυσή και η τελική ερώτηση μπορεί να είναι όπως της δεύτερης ή της τρίτης κατηγορίας, ή ακόμα και να προκύπτει από κάποια εικόνα που προβάλλεται στο βίντεο που παρακολούθησε ο παίχτης.

Σε κάθε κατηγορία ερώτησης οι παίχτες μοιράζονται πόντους. Σε κάθε μία από τις τέσσερις ερωτήσεις της πρώτης κατηγορίας, μοιράζονται 1000 πόντους.

Ομοίως σε κάθε μία από τις τέσσερις ερωτήσεις της δεύτερης κατηγορίας, μοιράζονται 2000 πόντους.

Σε κάθε μία από τις τρείς ερωτήσεις της τρίτης κατηγορίας, μοιράζονται 3000 πόντους.

Στην χρυσή ερώτηση οι παίκτες μοιράζονται 5000 πόντους.

Οι πόντοι κάθε ερώτησης μοιράζονται ανάλογα με το πόσοι παίχτες απαντούν σωστά σε κάθε ερώτηση. Σε μερικές περιπτώσεις το μοίρασμα των πόντων στρογγυλοποιείται.

Επίσης, αν ένας μόνο διαγωνιζόμενος απαντήσει σωστά στην ερώτηση της εκάστοτε κατηγορίας, τότε αυτός παίρνει τους διπλάσιους πόντους που αντιστοιχούν στην κατηγορία της ερώτησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
 
Στην Α’ κατηγορία (1000 πόντοι):
 • Σωστή απάντηση 1 παίχτης 2000 πόντοι (1000 Χ 2)
 • Σωστή απάντηση 2 παίχτες από 500 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 3 παίχτες από 350 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 4 παίχτες από 250 πόντους ο καθένας

Στην Β’ κατηγορία (2000 πόντοι):
 • Σωστή απάντηση 1 παίχτης 4000 πόντοι
 • Σωστή απάντηση 2 παίχτες από 1000 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 3 παίχτες από 700 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 4 παίχτες από 500 πόντους ο καθένας

Στην Γ’ κατηγορία (3000 πόντοι):
 • Σωστή απάντηση 1 παίχτης 6000 πόντοι
 • Σωστή απάντηση 2 παίχτες από 1500 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 3 παίχτες από 1000 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 4 παίχτες από 750 πόντους ο καθένας

Στη Χρυσή Ερώτηση (5000 πόντοι):
 • Σωστή απάντηση 1 παίχτης 10.000 πόντοι
 • Σωστή απάντηση 2 παίχτες από 2,500 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 3 παίχτες  από 1,750 πόντους ο καθένας
 • Σωστή απάντηση 4 παίχτες από 1,250 πόντους ο καθένας

ΤΑ ΕΠΑΘΛΑ

Σε κάθε επεισόδιο οι διαγωνιζόμενοι θα διεκδικούν ποσό € 1,250*, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά € 1,250* ανά ημέρα.
        
* Προ φόρου 20%.